Menu Sluiten

Textiel Bedrukken


Textiel bedrukken

Bij het bedrukken van textiel worden in een of meerdere kleuren patronen aangebracht op een stof. Het is gerelateerd aan het verven van textiel, maar daarbij wordt de gehele stof uniform gekleurd. Er bestaan diverse technieken om textiel te bedrukken, waarvan de belangrijkste zijn directe druk, reservedruk en etsdruk.

Voor marketing doeleinden is het bedrukken van textiel met een reclameboodschap zeer populair. Hieruit ontstaan vaak gepersonaliseerde relatiegeschenken of bedrijfskledij of sponsor kledij met opdruk van logo of merk. Er bestaan meerdere bedrukkingssystemen om textiel te bedrukken.

Zeefdruk is een interessante druktechniek die op veel verschillende materialen kan worden gebruikt.

Zeefdruk is een veelgebruikte techniek om t-shirts, sweaters en ander textiel te bedrukken. Eigenlijk is dit textiel bedrukken met zeef en film. Met zeefdruk worden kleuren één voor één bedrukt. Als u t-shirts bestelt met een opdruk in één kleur, dan wordt er met één film en één zeef gedrukt. Bestelt u t-shirts met een bedrukking in vijf kleuren, dan moet het zeefdrukproces vijf keer plaatsvinden. Dus eigenlijk voor elke kleur opnieuw. Full Color Zeefdruk wordt toegepast op vele soorten textiel en kleding. Full Colour bedrukking wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Info over textiel bedrukken

Bericht over Textiel bedrukken

Zeefdruk is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Ook wordt deze techniek industrieel toegepast voor de productie van bijvoorbeeld printplaten en zonnecellen. Een prent in deze grafische techniek wordt een ´zeefdruk´ of ´serigrafie´ genoemd. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een laag emulsie (lichtgevoelige vloeistof) die door middel van een belichtingstafel belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig. Nylon is bijvoorbeeld niet met papierinkt te bedrukken maar omgekeerd kan wel.

Zeefdrukinkt is goed dekkend. Dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers. Dit in tegenstelling tot vlakdruk, hoogdruk en diepdruk, waarbij altijd transparante inkten gebruikt worden.

Kortom, het bedrukken van textiel is iets waar men elke dag mee in contact komt zonder het echt te beseffen.Tegenwoordig kan men quasi alle textiel laten bedrukken door gespecialiseerde bedrijven en dit met snelle doorlooptijden en zonder een minimum bestelaantal.

Meer info over textiel bedrukken nu op www.himreyscreen.be.

Tags

Bedrukken Van Sweaters Brugge | Kledij Bedrukken | Sweaters Laten Bedrukken | Textiel Bedrukken | Textielbedrukking Kleine Oplage |