Menu Sluiten

Zeefdruk


Zeefdruk

Het principe van de zeefdruk is doorduk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een laag emulsie (lichtgevoelige vloeistof) die door middel van een belichtingstafel belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rake luit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig.

Zeefdruk is een artistiek en ingewikkeld drukproces waarbij een ongecoate metalen plaat eerst met vloeibare inkt wordt gecoat en vervolgens wordt geperst tot een vlak oppervlak, zoals hout of laminaat, dat vervolgens wordt bedekt met een andere, heldere laag. Zeefdruk werd oorspronkelijk ontwikkeld in de 18e eeuw en wordt sindsdien gebruikt. De oudste bekendevoorbeelden van zeefdruk zijn gevonden op een houten tafel in het Koninklijk Paleis in Praag.

Naast het traditionele gebruik van een sjabloon om ontwerpen te maken, is er zeefdruk toegepast op stoffen en op papier. Enkele van de vroegste voorbeelden van zeefdrukken op stoffen dateren al uit het Europa van de 15e eeuw. In het verleden werd deze vorm van bedrukking toegepast op linnen, wol, zijde, katoen, jute en hout. Vandaag de dag zijn de meestgebruikte materialen voor deze bedrukking metalen zoals zilver en goud.

Info over zeefdruk

Vragen over Zeefdruk

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van zeefdruk bij het maken van groot formaat artwork, prints en etiketten. Door het feit dat het drukproces meestal handmatig wordt uitgevoerd, zult u niet instaat zijn om dezelfde kwaliteitsresultaten te produceren als wanneer u gebruik zou maken van de meer geavanceerde technieken die vaak worden gebruikt in computer gebaseerde ontwerptoepassingen. Omdat er geen geautomatiseerd proces aan te pas komt, zullen de resultaten meestal veel gedetailleerder en levendiger zijn dan wat met modernere drukmethoden zou worden geproduceerd.

Met zeefdruk kunt u een grote verscheidenheid aan resultaten produceren als het gaat om aangepaste kleding en andere gedrukte producten. Omdat deze methode al zo lang wordt gebruikt, zijn er veel verschillende stijlen en patronen beschikbaar. Deze patronen worden vaak aangeduid als sjablonen en kunnen worden gebruikt om verschillende delen vaneen ontwerp te schetsen. De sjablonen zelf worden over het oppervlak van het materiaal overgebracht, zodat er geen witte of gekleurde lijnen zichtbaar zijn.

Als u geïnteresseerd bent in het produceren van groot formaat producten zoals kleding, etiketten of tassen, is zeefdruk vaak de voorkeursmethode voor de productie. U kunt het eindproduct klaar hebben voor de verkoop tegen een betaalbare prijs wanneer u de juiste coating op het oppervlak van het product aanbrengt met behulp van een sjabloon. Het resultaat is een hoge kwaliteit van ontwerpen en kleuren.

U kunt hoogwaardige ontwerpen krijgen op kleding, linnengoed en andere items die het gebruik van zeefdruk vereisen wanneer u ze online koopt. U kunt ook genieten van hoge kwaliteit ontwerpen op een verscheidenheid aan andere soorten papieren producten die u mogelijk bezit,zoals bonnen, posters, catalogi en visitekaartjes.

Meer info over zeefdruk nu op www.himreyscreen.be.

Tags

Zeefdruk | Zeefdrukkerij West-vlaanderen | Zeefdrukkerij |